06 - 52 14 44 75 info@chanimal.nl
Home » Blog » Hond » Angsten » Is je hond of kat bang voor vuurwerk? | Chanimal
hond bang voor vuurwerk

Is je hond of kat bang voor vuurwerk? | Chanimal

door | 1 okt, 2017 | Angsten, Hond, Kat

Is je hond of kat bang voor vuurwerk?

December is voor veel dieren een stressvolle maand. Er wordt dan namelijk al vanaf begin december vuurwerk afgestoken, ook al is het maar op één dag toegestaan. Sterker nog, je hoort het zelfs al in oktober knallen…

Veel dieren zijn zó bang geworden voor vuurwerk, omdat ze hier eerder slechte ervaringen mee hebben gehad. Bij het horen van de eerste knal kunnen ze hierdoor angstig en onrustig zijn. Dit uit zich bijvoorbeeld in vluchtgedrag, niet meer graag naar buiten willen gaan en continue onder spanning staan.

Vuurwerkangst is echter aan te pakken, mits hier op tijd wat aan gedaan wordt (voor sommige dieren al voordat de eerste knallen te horen zijn). Ik adviseer daarom om hier vanaf oktober al mee te starten.

Dit geldt in ieder geval voor een vuurwerktraining. Als je hier een paar maanden van tevoren al mee start, dan is de kans groter dat je hond minder bang zal zijn tijdens de jaarwisseling.

Deze vuurwerktraining kun je bijvoorbeeld doen met behulp van cd’s met vuurwerkgeluiden. Deze zijn echter wel naarmate nieuwjaar dichterbij begint te komen snel uitverkocht. Er zijn gelukkig ook gratis geluidsopnames beschikbaar die je hier kunt downloaden. Deze zijn ontwikkeld zijn door twee gerenommeerde Engelse gedragsdeskundigen Sarah Heath en Jon Bowen.

Wil je een Checklist voor Oudjaarsdag en -avond

met tips die je kunnen helpen om het voor

jouw hond of kat zo aangenaam

mogelijk te maken?

Vul dan onderaan deze blog 

jouw naam en e-mailadres in 

en je ontvangt de Checklist per mail.

Wel of niet ondersteunen met reguliere medicijnen?

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar tegen vuurwerkangst. Sommige kun je alleen via een dierenarts krijgen, andere zijn vrij verkrijgbaar.

Helaas zijn niet alle middelen even onschuldig en fijn voor je dier. Bij een aantal middelen komt het geluid nog net zo hard binnen, maar hij of zij is niet in staat om te reageren omdat hij of zij versuft is. Je dier is dus nog steeds bang, maar minder in staat om te reageren. Het lijkt dus dat het goed werkt, want jouw dier lijkt tenslotte heel rustig…..lijkt….in werkelijkheid is hij of zij echter nog steeds bang. Of zelfs nog banger, omdat hij of zij niet is staat is om te vluchten…

Ook hebben bepaalde antidepressiva een nadelig effect op de lever of nieren en versuffen jouw dier zo erg, dat hij of zij niet meer normaal kan functioneren.

Het is daarom beter om je dier op een veilige en natuurlijke manier te ondersteunen gedurende deze stressvolle maand.

 

Ondersteunen met natuurlijke middelen

Het is niet zo dat vuurwerkangst die diepgeworteld zit met een middeltje weggenomen kan worden. Angstige dieren kunnen echter wel op een natuurlijke manier met rustgevende middelen ondersteund worden.

Deze middelen kunnen ook ingezet worden tijdens een training om over de angst heen te komen, zoals een vuurwerktraining.

De volgende middelen kunnen gebruikt worden in een stappenplan. De middelen versterken tevens elkaars werking:
N
PUUR Tranquil hond/kat (voorheen PUUR Rust)

Vanaf 1 december geven, het liefst voordat de eerste knallen te horen zijn.

N
PUUR Nervo hond/kat/paard (voorheen PUUR Nervositeit) of Phytonics Strezz

Ook geven vanaf 15 december.

N
BACH Rescue Remedy for Pets

Ook op oudejaarsdag geven of bij acute stress tijdens het uitlaten.

De Groene Os heeft ook middelen in hun assortiment die ook voor vuurwerkangst ingezet kunnen worden:
N
CBDier (CBD olie)
N
Relax Compositum
N
Rust Compositum
Bovengenoemde middelen kun je ook al vanaf begin oktober geven. Ik geef mijn kat bijvoorbeeld nu al Phytonics Strezz, omdat bij mij in de wijk helaas nu al af en toe vuurwerk te horen is.

Als je jouw hond of kat een paar maanden voor nieuwjaar al wil gaan ondersteunen met één of meer van bovengenoemde middelen, geef het je dier dan niet onafgebroken. Bouw na 3 à 4 weken even een pauze in van bijvoorbeeld 1 week, waarin je het middel niet aan je dier geeft. Dus na 3 à 4 weken stop je even gedurende 1 week en daarna geef je het weer gedurende 3 à 4 weken, stop je weer gedurende 1 week en daarna geef je het weer gedurende 3 à 4 weken, enz.

Welk middel het beste werkt is per dier verschillend. Wil je hier graag advies over? Neem dan gerust even contact op met mij.

Honden hebben heel vaak ook ontzettend veel baat bij een Thundershirt tijdens het uitlaten. Deze geeft een bepaalde druk die rustgevend werkt, waardoor ze minder snel bang zullen zijn. Dit shirt is trouwens niet alleen voor vuurwerkangst heel erg effectief, maar ook voor andere angsten zoals onweer, verlatingsangst, bezoekje aan de dierenarts en tijdens het reizen.

Voor katten is er ook een Thundershirt verkrijgbaar, deze kalmeert de kat zonder het gebruik van medicijnen en/of verdovende middelen. Katten kun je ook een PUUR Matatabi kauwstokje geven, als ze onrustig zijn door angst of stress (er zijn soms honden die interesse tonen in het stokje). Hierdoor krijgen ze afleiding en rust. Ze gaan ermee spelen en kauwen erop. Ze kunnen ook gaan rollen en wrijven op de plekken waar het stokje of restanten ervan hebben gelegen. Na het spelen zijn katten rustiger, verkleinen de pupillen en vaak gaan ze ongeveer een half uur slapen. Kattekruid wil soms ook goed werken.

Het is echter helaas niet zo dat je met genoemd stappenplan of middelen kunt verwachten dat je doodsbange hond nergens meer last van heeft en doodleuk weer kwispelend over straat loopt. De meeste dieren die last hebben van vuurwerkangst zullen vuurwerk nooit leuk vinden.

De resultaten die je kunt verwachten zijn namelijk deels afhankelijk van de mate van de angst van je dier. Voor sommige dieren kan dit stappenplan wel net het duwtje in de rug zijn, waardoor ze enigszins relaxed over straat kunnen. Voor andere dieren kan het de scherpe kantjes eraf halen, zodat ze in ieder geval wel weer hun behoefte buiten willen doen.

 

Wat je zelf kunt doen als je hond of kat bang is voor vuurwerk

Het angstige gedrag van dieren kan ook versterkt worden door de reactie van hun eigenaar op vuurwerk. Veel eigenaren schrikken namelijk ook van vuurwerk. Het is echter toch van groot belang om je eigen angst niet over te brengen op je dier. Ik weet het, het is moeilijk, maar probeer zo normaal mogelijk en rustig te reageren als je het geknal van vuurwerk hoort.

Ga binnen gewoon rustig door met waar je mee bezig bent en doe alsof er niks bijzonders aan de hand is. Probeer ook buiten rustig en normaal te reageren als je jouw hond aan het uitlaten bent en je vuurwerk hoort knallen. Als je verderop mensen ziet die vuurwerk aan het afsteken zijn, raak dan niet in paniek en loop in een rustig tempo de andere kant op.

 

Wel of niet troosten?

Ook hier geldt dat het beter is om rustig en normaal te reageren. Ga je dier niet overdreven troosten en probeer hem niet op allerlei manieren en met traktaties kalm te krijgen. Op deze manier wordt angstig gedrag namelijk beloond en leert je dier alleen maar dat angstig gedrag aandacht oplevert.

Je dier compleet negeren is weer een ander uiterste. Je mag best je dier op een kalme manier en met een normale en rustige stem steun bieden. Je kunt bijvoorbeeld op een rustige toon zeggen “rustig maar, alles is ok”. Laat jouw hond gerust bijvoorbeeld tegen je been aan liggen als je op de bank zit, als hij jouw steun nodig heeft.

Katten kun je ook kalmeren door langzaam met je ogen te knipperen.

Je kunt ook proberen om je dier wat af te leiden met wat oefeningen, maar ga het niet forceren. Belangrijk is om de situatie vooral rustig en ontspannen te houden. Laat zien dat jij in ieder geval niet bang bent en hij op jou kan vertrouwen, je dier zal dan vaak zelf ook rustiger worden.

Checklisten voor oudejaarsavond

Ik heb handige Checklisten gemaakt, waarin ik tips geef over hoe je jouw hond of kat kunt helpen oudejaarsdag en avond zo goed mogelijk door te komen.

Ik heb er twee gemaakt: één voor je hond en één voor je kat.

Je kunt deze GRATIS ontvangen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is hieronder jouw gegevens in te vullen en je krijgt ze automatisch in jouw mailbox. Je kunt in de mail één of beide Checklisten downloaden.

 

Vul hieronder jouw voornaam en e-mailadres in,

Je gegevens zijn 100% veilig en het is helemaal vrijblijvend. Je kunt hier meer over lezen in de privacyverklaring.

Als je je inschrijft voor het ontvangen van mijn Checklist, zal ik je per e-mail op de hoogte houden van de nieuwste tips, adviezen en aanbiedingen. Je zit echter nergens aan vast, je kunt je op ieder moment uitschrijven voor deze mailings.

Hopelijk helpen deze tips jou om het wat aangenamer te maken voor jouw hond of kat rondom de jaarwisseling, zodat jij en je hond of kat samen kunnen genieten van een fijne avond!

Over Chantal

Mijn naam is Chantal Gielen. Ik ben Natuurgeneeskundig Diertherapeut en heb sinds de start van mijn praktijk in 2015 al heel veel dieren geholpen.

Volg en like mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

Is een koptelefoon dan de oplossing? | Chanimal

Is een koptelefoon dan de oplossing? | Chanimal

Doordat jouw hond veel last heeft van jeuk, kan hij dit jaar slechter tegen het geknal van het vuurwerk. Hij zit nu wel aan zijn taks van zijn incasseringsvermogen. Nu krijgt hij naast de irritante prikkels uit zijn eigen lijf, ook nog die knallende ellende die van buiten komt voor zijn kiezen! Ontdek wat je nu kunt doen, zodat hij volgend jaar met oud en nieuw al een tijdje geen last meer heeft van jeuk en beter is opgewassen tegen het geknal van het vuurwerk.

lees verder

2 Reacties

 1. Natalie

  De feestdagen zitten er weer op en de katten en hond laten gaandeweg hun trauma’s van het vuurwerk achter zich. Natuurlijk zijn huisdieren bang van vuurwerk. Ik ben het zelf ook en zou het liefst bij de katten onder het bed gaan liggen. Ik mag hopen dat het vuurwerkverbod erdoor komt.

  Reageer
 2. Chantal Sleenhoff-Gielen

  Hoi Natalie,

  Bedankt voor je reactie. Ik ben zelf helemaal ook geen fan van vuurwerk. Ik hoop voor alle dieren dat vuurwerk ooit helemaal verboden wordt. Maar tot die tijd zijn er gelukkig wel veel maatregelen en middelen om dieren mee te ondersteunen.

  Groetjes Chantal

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin