06 - 52 14 44 75 info@chanimal.nl

Vlooien en teken bestrijden, zo doe je dat op een diervriendelijke manier

De temperaturen gaan omhoog, de zon schijnt weer een stuk vaker en ’s avonds is het lekker lang licht. Het is duidelijk: de lente is in volle gang. Natuurlijk maken we daar gretig gebruik van door langer en vaker erop uit te gaan met onze viervoeters.

Helaas brengen de hogere temperaturen ook met zich mee dat honden en katten meer last hebben van vlooien en teken. En dus gaan we massaal naar de dierenwinkel of dierenarts om pipetjes of een vlooien- en tekenband aan te schaffen. Want parasieten, die willen we natuurlijk niet in huis. En volgens de dierenarts is het wel belangrijk om onze huisdieren hier regelmatig tegen te behandelen.

Maar zijn deze middeltjes eigenlijk wel zo goed voor ons huisdier? In deze blogpost lees je het antwoord, maar ook wanneer vlooien en teken voorkomen.

 

De impact van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van je huisdier

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: nee, deze chemische middelen zijn niet goed voor je huisdier. Ze bevatten namelijk gifstoffen die je huisdier ziek kunnen maken. Mede door de frequentie waarmee we onze honden en katten chemische middelen toedienen (denk naast ontvlooien ook aan ontwormen en inenten), hopen deze gifstoffen zich in rap tempo op. Het lichaam van je hond of kat kan deze niet goed afbreken en dit kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen.

Moet je je huisdier dan maar helemaal niet meer behandelen? Dat zeg ik niet. Het is voor iedereen fijn als je hond of kat wordt verlost van parasieten. Behandelen is dus belangrijk. Maar dat kan gelukkig ook op een diervriendelijke manier.

 

Vlooien bestrijden op een diervriendelijke manier

N

Verhoog de weerstand van je huisdier

Is het je weleens opgevallen dat de ene of hond of kat veel meer last lijkt te hebben van vlooien of teken dan de andere? Dit heeft te maken met de weerstand. Dieren met een slechtere weerstand zijn aantrekkelijk voor parasieten zoals vlooien en teken, maar ook luizen en mijten. Op dieren met een sterke weerstand gaan ze dus niet snel zitten.

Om te voorkomen dat jouw hond of kat last krijgt van parasieten, zul je zijn of haar weerstand dus moeten verhogen. Hiervoor zijn talloze producten op de markt, maar de belangrijkste is toch wel de voeding. Net als bij mensen is ook bij dieren een goede en gezonde voeding de basis van een gezond lichaam.

Als natuurgeneeskundig diertherapeut behandel ik niet alleen de kwaal, maar ga ik ook op zoek naar de oorzaak van de eventueel verlaagde weerstand van jouw hond of kat. Door de oorzaak aan te pakken, zal je hond of kat een stuk minder of zelfs helemaal niet meer aantrekkelijk zijn voor parasieten.

N

Gebruik een diervriendelijk middel om vlooien en teken te voorkomen of te verspreiden

Hebben vlooien of teken je hond of kat toch te pakken gekregen? Behandel hem of haar dan met een van de verschillende natuurlijke middelen die op de markt zijn. Welk middel het beste werkt bij jouw hond of kat, kan ik je zo niet vertellen. Dit verschilt namelijk per dier. Ook is er soms een combinatie van middelen nodig om je hond of kat goed te beschermen. Je zult dus zelf bij je huisdier moeten uitproberen welke producten wel en niet goed werken.

Zelf werk ik met de volgende producten tegen vlooien en teken:

N

Aromaspray tegen teken en vlooien op basis van etherische oliën

Deze stel ik zelf samen op basis van etherische oliën. Als er veel teken zijn, kan deze ook gebruikt worden in combinatie met pure Tea Tree-olie op de oren, nek, staartaanzet en in de liezen. LET OP: vanwege de etherische oliën zijn deze aromaspray en de Tea Tree-olie NIET bestemd voor katten.

N

Vlooien- en tekenafweer van Reico Vital-Systeme

Dit product is op basis van Neem en etherische oliën. De etherische oliën zijn bewerkt zodat ze veilig zijn voor katten. Meer informatie vind je op de website van Reico Vital-Systeme.

N

Vlo en Teek spray van Den Hoek

Deze spray is op basis van kruiden en bestaat dus uit natuurlijke ingrediënten. Hij werkt goed bij honden of katten, maar ook bij paarden. Lees meer informatie op de website van Den Hoek.

Via internet of dierenwinkels zijn er ook verschillende producten verkrijgbaar. Een aantal voorbeelden zijn Tickless Teek en Vlo Afweer of Tic-clip voor aan de halsband van je hond, Tickfree formule™ voor je hond van Huisdierendokter, VloVrij-producten voor je hond of kat van ECOstyle of een Keramieken anti-tekenband voor je hond.

Welk middel je ook kiest: het blijft nodig om dagelijks te controleren op teken. Geen enkel middel (ook chemische middelen niet) werkt namelijk voor 100% procent.

Extra tip: als je hond of kat vlooien heeft, is het belangrijk om ook de omgeving te behandelen. 90% van de vlooien zit namelijk niet op het dier, maar in de omgeving! Mijn advies is daarom om een week lang dagelijks je huis goed te stofzuigen en indien mogelijk ook te dweilen.

Daarnaast is het verstandig om de omgeving te behandelen met een omgevingsspray die de vlooien en eitjes in de omgeving doodt.

Je kunt kiezen voor een chemische spray die je bijvoorbeeld bij je dierenarts of in de dierenwinkel kunt kopen. Deze producten zijn echter niet veilig voor mens en dier. Daarom wordt geadviseerd om na het gebruik je huis een aantal uur goed te luchten en het vertrek of je huis tijdelijk niet te betreden. Ook je hond of kat moet dus het huis uit.

Gelukkig zijn er ook producten op de markt die wel veilig zijn voor mens en huisdier en waarvoor jij en je viervoeter het huis niet hoeven te verlaten. Voorbeelden hiervan zijn Multihysan van Reico Vital-Systeme en VloVrij Omgevingsspray van ECOstyle.

 

Homeopathische reinigingskuur

Heb jij je hond of kat tot nu toe behandeld met een chemisch middel tegen parasieten en wil je graag overstappen op een diervriendelijk alternatief? Dan adviseer ik je om hem of haar eerst een reinigingskuur te geven, zodat de gifstoffen kunnen worden verwijderd uit zijn of haar lichaam.

Ook als je er, om wat voor reden dan ook, voor kiest om chemische middeltjes te blijven gebruiken, is het verstandig om je huisdier van tijd tot tijd een reinigingskuur te geven.

Zelf heb ik heel goede ervaringen met een homeopathische reinigingskuur. Deze verhoogt het immuunsysteem en ondersteunt de lever en de nieren. Bij een reiniging gaan de gif- en afvalstoffen namelijk ook door de lever en nieren, voordat ze het lichaam verlaten via de urine of de huid. Hierdoor komen de lever en nieren meer onder druk te staan. Extra ondersteuning is dus erg belangrijk.

 

Wanneer is het vlooienseizoen?

Vlooien komen het hele jaar door voor. In tegenstelling tot teken, leven volwassen vlooien niet buiten. De eitjes liggen wel overal en hiermee raken honden en katten besmet. In de winter is het lekker warm in huis, wat een heerlijk klimaat is voor vlooieneitjes. Honden en katten kunnen dus zowel in de zomer als in de winter vlooien oplopen.

 

Wanneer is het tekenseizoen?

In de maanden maart t/m oktober is het risico op tekenbeten het grootst. Teken kunnen echter het hele jaar door actief zijn, mits de temperatuur hoog genoeg is (vanaf 8 graden zijn teken actief).

Wil je graag even met mij sparren over de gezondheid van jouw dier?
Vraag dan een GRATIS Quick scan aan.

Hierbij krijg je een GRATIS telefonisch consult van 30 minuten met mij,
waarin ik een paar belangrijke onderwerpen met je doorneem.

Behandel jij jouw huisdier al met een diervriendelijk bestrijdingsmiddel?