06 - 52 14 44 75 info@chanimal.nl
Home » Blog » Hond » Voeding » Het beste hondenvoer | Chanimal
beste hondenvoer

Het beste hondenvoer | Chanimal

door | 2 mei, 2018 | Hond, Voeding

Het beste hondenvoer

Iedereen weet wel dat het ongezond is om dagelijks junkfood te eten. De meeste mensen doen dit dan ook niet. Maar wist je dat veel honden wel dagelijks voeding krijgen die je kunt vergelijken met junkfood?

In deze blogpost leg ik uit waarom de meeste soorten hondenvoeding niet zo gezond zijn (en soms zelfs schadelijk) én wat nu eigenlijk het beste hondenvoer is.

Ben jij benieuwd of het voer dat je jouw hond geeft wel goed genoeg is voor de gezondheid van je geliefde viervoeter? Onderaan mijn blog kun je een gratis Quickscan van 30 minuten aanvragen.

Een lesje biologie

Om te begrijpen waarom veel soorten hondenvoer niet geschikt zijn voor jouw hond, beginnen we met een lesje biologie. Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen levende wezens opgedeeld worden in omnivoren (alleseters), herbivoren (planteneters) en carnivoren (vleeseters).

Honden vallen in de categorie carnivoren. Hun gebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en scherpe kiezen waarmee ze vlees kunnen afscheuren en harde botten kunnen kraken.

Daarnaast hebben carnivoren in vergelijking met herbivoren een korter maagdarmstelsel. Hierdoor kunnen ze het vlees sneller verteren.

Nou, dan zal er wel lekker veel vlees zitten in hondenvoer, denk je nu waarschijnlijk.

Helaas is de realiteit anders.

Wat er mis is met veel soorten hondenvoer

Veel fabrikanten beweren dat je jouw hond een complete voeding geeft met hun product. In theorie klopt dat gedeeltelijk, want alles wat je hond nodig heeft zit erin.

Het is echter net als met een pizza: als er groente op zit, kun je beweren dat het complete voeding is.

Maar iedereen weet dat de hoeveelheid groente op een pizza niet in de buurt komt van wat wij mensen dagelijks nodig hebben.

Brokken en natvoer/blikvoeding zijn eigenlijk voor honden wat een pizza is voor mensen.

Ja, er zit in wat ze nodig hebben.

Maar tegelijkertijd zit er ook te veel in van wat ze niet of minder nodig hebben (zoals koolhydraten) en juist weer te weinig van wat ze wél nodig hebben (zoals hoogwaardige dierlijke eiwitten).

Natuurlijk is het ene merk voedzamer dan het andere, maar vraag je de volgende keer als je naar de supermarkt gaat eens af hoe het eigenlijk kan dat hondenvoer zo goedkoop is. Misschien heeft het iets te maken met de grote hoeveelheid goedkope voedingsstoffen zoals granen?

De gevolgen van niet-complete voeding voor je hond

Wat gebeurt er als je elke dag alleen maar pizza eet? Precies, dan loop je allerlei tekorten op en word je vroeg of laat ziek. Hetzelfde geldt voor honden die brokken of blikvoer krijgen.

Maar wat zijn dan precies de nadelen van deze voeding? Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rijtje.

N

Je hond kan suikerziekte ontwikkelen

Zoals hierboven al werd uitgelegd, hebben brokken en blikvoeding grotendeels een plantaardige samenstelling (granen). Het verteringsstelsel van honden is hier echter niet op gebouwd. Van granen (koolhydraten) worden ze sneller dik en daardoor kunnen ze suikerziekte ontwikkelen.
N

Natuurlijke voedingsstoffen gaan verloren door bewerking

De brokken worden op een hoge temperatuur verhit. Hierdoor gaan bijna alle natuurlijke vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen verloren. Er worden wel synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, maar deze worden slechter opgenomen door de darmen.
N

Je hond kan brokken of blikvoer niet goed verteren

Door de hoge verhitting verandert de structuur van de dierlijke eiwitten in brokken. Hierdoor kan je hond deze minder goed opnemen en verteren. Terwijl dit net de eiwitten zijn die je hond zo hard nodig heeft.
N

Brokken kunnen ontstekingsreacties en zelfs tumoren (!) veroorzaken

Vetten die worden blootgesteld aan licht en lucht gaan oxideren. Hierbij worden gevaarlijke stoffen gevormd die ontstekingsreacties en tumoren kunnen veroorzaken bij je hond.

Soms worden er weliswaar antioxidanten toegevoegd aan brokken, maar deze kunnen de oxidatie helaas niet volledig tegenhouden. Hetzelfde geldt voor de toegevoegde omega-3 en 6 vetzuren.

N

De voeding bevat chemische toevoegingen

Om ervoor te zorgen dat de voeding langer houdbaar is, worden er conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Deze chemische toevoegingen vormen een belasting voor het lichaam van je hond.
N

De verhitting heeft een negatieve impact op de darmflora

Een goede darmflora bestaat uit goede darmbacteriën en deze zijn belangrijk voor een sterke weerstand. Goede bacteriën en enzymen die voor een goede darmflora zorgen, worden echter vernietigd door de hoge verhitting.

Wat is dan het beste hondenvoer?

Goed, brokken en natvoer dus niet. Maar wat geef je je hond dan wél? Het antwoord zal je niet meer verbazen: goed hondenvoer is voer met een hoog vleesgehalte.

Maar dan wel hoogwaardige vleesproducten. Dus geen slachtafval, maar vlees dat je ook als mens zou kunnen eten.

Daarnaast hebben honden behoefte aan orgaanvlees (bijvoorbeeld hart, longen of lever).

In mijn praktijk meet ik altijd door of de voeding die een hond krijgt wel geschikt is voor hem of haar en of er eventueel beter geschikte voeding is.

De onderstaande opties komen in mijn ervaring als beste uit de bus.

N

Kant-en-klare vers vleesvoeding (kvv)

Een van de beste opties is kant-en-klare vers vleesvoeding (kvv-voer). Hierin zit niet alleen gemalen rauw spiervlees, maar ook gemalen botten en organen.

Precies wat carnivoren in het wild ook eten. Voorbeelden van goede merken zijn Bandit Diervoeding®, Carnivoer® en Haaksbarf®.

Heeft jouw hond een medische aandoening? Kijk dan eens naar het speciale dieetvoer van Bandit. Overleg in het geval van diabetes wel even met je dierenarts voordat je overstapt op ander voer.

N

Blik- en brokvoeding van Reico Vital-Systeme

Hoewel ik een groot voorstander ben van kant-en-klare vers vleesvoeding, merk ik in de praktijk dat de blik- en brokvoeding van Reico Vital-Systeme bijna altijd als beste uit de bus komt.

Ik zie de honden die op deze voeding overgezet worden daadwerkelijk opknappen. Huidklachten verdwijnen, gedragsproblemen verminderen of verdwijnen zelfs helemaal.

Ho wacht eens even, hoor ik je denken. Blik- en brokvoeding. Dat was toch juist helemaal geen goed hondenvoer?

Dat klopt.

Wat deze voeding vooral uniek maakt, is het unieke algenmengsel dat het lichaam van je hond in mineraal evenwicht brengt. Hierdoor is je hond veel minder gevoelig voor bijvoorbeeld artrose, huidaandoeningen, allergieën, darmproblemen of stress. Veel van deze problemen worden namelijk veroorzaakt doordat het lichaam verzuurd is. Bij een mineraal evenwicht is hiervan geen sprake.
Voor extreem overgevoelige honden is er een biologische lijn verkrijgbaar.

Een ander groot verschil is dat de voeding een hoog vleesgehalte heeft en dat er uitsluitend goede stukken vlees en dierlijke bijproducten zoals hart, lever en pens worden gebruikt. Bovendien is deze voeding compleet, omdat er diverse soorten groenten worden toegevoegd.

Bij de blikvoeding worden de kostbare en essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen optimaal behouden, doordat alle ingrediënten vers verwerkt, steriel bereid en koud gebotteld worden. De bereiding van de brokvoeding wordt zo zacht mogelijk uitgevoerd.

Alle ingrediënten zijn natuurlijk en vrij van genetische manipulatie. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige toevoegingen, smaak- of conserveringsmiddelen. Een groot pluspunt, als je het mij vraagt, want veel dieren zijn hier gevoelig voor.

Wat ik tenslotte een groot pluspunt vind, is dat er geen dierproeven worden gedaan.

Je merkt het, ik ben razend enthousiast. Ik zie wat goed hondenvoer doet en verbaas me erover hoe snel honden vooruit kunnen gaan, nadat ze op voeding van Reico zijn overgezet.

Het beste hondenvoer is wat mij betreft dan ook natuurlijk hondenvoer, zoals kant-en-klare vers vleesvoeding van een goede fabrikant, of het hondenvoer van Reico Vital-Systeme.

Ben jij benieuwd of het voer dat je aan je hond geeft wel goed genoeg is voor de gezondheid van je geliefde viervoeter? 

Of wil je weten welk voer het meest geschikt is voor jouw hond? 

Vraag dan een GRATIS Quickscan van 30 minuten aan.
Klik hiervoor op onderstaande oranje knop

Over Chantal

Mijn naam is Chantal Gielen. Ik ben Natuurgeneeskundig Diertherapeut en heb sinds de start van mijn praktijk in 2015 al heel veel dieren geholpen.

Volg en like mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

Is een koptelefoon dan de oplossing? | Chanimal

Is een koptelefoon dan de oplossing? | Chanimal

Doordat jouw hond veel last heeft van jeuk, kan hij dit jaar slechter tegen het geknal van het vuurwerk. Hij zit nu wel aan zijn taks van zijn incasseringsvermogen. Nu krijgt hij naast de irritante prikkels uit zijn eigen lijf, ook nog die knallende ellende die van buiten komt voor zijn kiezen! Ontdek wat je nu kunt doen, zodat hij volgend jaar met oud en nieuw al een tijdje geen last meer heeft van jeuk en beter is opgewassen tegen het geknal van het vuurwerk.

lees verder
De impact van de huidproblemen van je hond op jouw kerstdiner | Chanimal

De impact van de huidproblemen van je hond op jouw kerstdiner | Chanimal

De huidproblemen van jouw hond hebben zelfs een impact op jouw kerstdiner. Je kunt hem niet meenemen, maar je durft ook niemand bij jou thuis uit te nodigen. Je voelt je erg ongemakkelijk over wat andere mensen kunnen denken over jouw hond die zich continue zit te krabben tijdens het diner. Maar als we nú beginnen, dan hoef jij je daar volgend jaar met kerst geen zorgen meer over te maken.

lees verder

4 Reacties

 1. anita Schoenmakers

  hallo ik wil graag weten of mijn puppy goed eet maar je het telefonisch doen maar ben slechthorend kan het zo ook, mijn puppy een shih tzu van 4 maanden eet 110 gram brokjes per dag van Hills voor puppy`s en een bijt botje voor zijn tandjes ( dentastick) 2 halve per dag en voor beloning voor af te richten brokjes of een heel klein stukje kaas net zo groot als de brokjes ik hoop dat ik het goed want ben zeer benieuwd of ze goede voeding krijgt per dag

  Reageer
 2. Chantal Sleenhoff-Gielen

  Hoi Anita,

  Bedankt voor je berichtje! Prima om het op deze manier te doen en ik zal proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

  Heeft je hondje wel eens/regelmatig last van huidproblemen, zoals jeuk, schilfers, kale plekken, bultjes of een rode huid? Heeft je hond wel eens/regelmatig last van een te zachte ontlasting, of zelfs diarree? Eet je hondje graag ontlasting van andere dieren? Heeft je hondje wel eens/regelmatig last van winderigheid?
  Als je één of meer vragen met een ‘ja’ hebt beantwoord, dan is de kans groot dat het voer en/of de snacks die hij nu krijgt niet goed zijn voor zijn gezondheid. Als je de meeste of zelfs alle vragen met een ‘ja’ hebt beantwoord, dan kan ik niet uitsluiten dat er misschien meer speelt met zijn gezondheid en er eventueel meer nodig is dan alleen overstappen op het beste voer voor hem. Maar voor nu beperk ik mij even tot alleen de voeding.

  Wil je graag weten of het voer dat je hem nu geeft geschikt is voor hem, of wat dan wél het beste voer is voor hem? Dan kan ik dat precies voor je doormeten door middel van een haaranalyse. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een plukje haar van hem naar mij opsturen. Ik informeer jou dan via mail over de uitslag. Meer informatie kun je op deze link vinden: https://chanimal.nl/haaranalyse-beste-voer/

  Ik hoop dat ik je vraag zo goed heb beantwoord. Mocht je toch nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!
  Groetjes Chantal

  Reageer
 3. Miep Spano

  Hoi chantal,ik gebruik Reico blik en brokvoeding,ben er ook zeer tevreden over.Heb 2 amerikasnse cockerspaniels ..Zienyo van 6 jaar en Ziggy van 4mnd.Nu heb ik Ziggy dit al eigenlijk vanaf een week of 9 aan het geven.Brokken de athletics en blikvoeding.anu vind ik ziggy vrij snel in de hoogte gaan en niet in de breedte dat zal nog wel komen,tis ook een kleine A.D.H.D er.Nou is mijn vraag blijft hij zo smal vanwege deze voeding?omdat ik hem geen puppyvoeding geef(ik vind dit onzin,?)of geef ik hem te weinig?..Hij krijgt 4x per dag …2x blikvoeding 100 gram per dag en 2x athletic 45 gram per keer.Hij is morgen 18 weken en weegt nu 6.8 kilo..Mvg Miep Spano

  Reageer
  • Chantal Sleenhoff-Gielen

   Hoi Miep,

   Bedankt voor je reactie. Super dat je jouw honden Reico voeding geeft! Ook voor puppy’s en jonge honden is dit zeer goede voeding. In mijn ogen zelfs veel beter dan de ‘standaard’ puppyvoeding.

   Reico heeft ook brokken speciaal voor puppy’s en jonge honden (MaxiDog Junior of MaxiDog Champion), maar de MaxiDog Athletic of MaxiDog Olymp is zeker ook heel goed geschikt voor puppy’s en jonge honden. Het MaxidogVit blikvoer van Reico is ook zeer geschikt voor puppy’s en jonge honden.

   Je vroeg of je Ziggy misschien te weinig gaf. Je geeft aan dat het een kleine ADHD’er is, dus hij is erg actief ;-). Daarnaast is het een jonge hond die nog volop in de groei is. Ik verwacht dan ook dat Ziggy inderdaad meer nodig heeft dan de advies hoeveelheid (dit is sowieso altijd een richtlijn en men hoort altijd te kijken naar de individuele behoefte van de hond).

   Voor de MaxiDog Athletic brokken is de advieshoeveelheid 80-170 gram per dag (bij 6-14 kg gewicht). Voor de MaxidogVit blikvoeding is dat 300 gram per dag (bij 6-14 kg gewicht). Je geeft ze beiden, dus dan kun je van beiden ongeveer de helft aanhouden. Voor de brokken zit je dan goed, maar het blikvoer zou wat omhoog mogen. Sowieso zou ik meer MaxidogVit blik geven dan de brokken, omdat het vleespercentage van de blikvoeding een stuk hoger is. Daar heeft hij veel behoefte aan, omdat hij in de groei is. Geef hem even 150-200 gram MaxidogVit per dag, naast de huidige hoeveelheid van de MaxiDog Athletic (2 x 45 gram per dag) en kijk even hoe hij verder groeit. Het blijft altijd kijken naar hoe je hond het doet op de voeding en of hij meer of minder nodig heeft. Jonge honden en honden die veel beweging krijgen hebben vaak meer nodig.

   Heb ik jouw vraag zo voldoende beantwoord? Mocht je toch nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!
   Groetjes Chantal

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin