06 - 52 14 44 75 info@chanimal.nl
Home » Blog » Kat » Het beste kattenvoer | Chanimal
beste kattenvoer

Het beste kattenvoer | Chanimal

door | 23 sep, 2018 | Kat, Voeding

Het beste kattenvoer

Iedereen weet wel dat het ongezond is om dagelijks junkfood te eten. De meeste mensen doen dit dan ook niet. Maar wist je dat veel katten wel dagelijks voeding krijgen die je kunt vergelijken met junkfood?

In deze blogpost leg ik uit waarom de meeste soorten kattenvoeding niet zo gezond zijn (en soms zelfs schadelijk) én wat nu eigenlijk het beste kattenvoer is.

Ben jij benieuwd of het voer dat je jouw kat geeft wel goed genoeg is voor de gezondheid van je geliefde viervoeter? Onderaan mijn blog kun je een gratis Quick scan van 30 minuten aanvragen.

Een lesje biologie

Om te begrijpen waarom veel soorten kattenvoer niet geschikt zijn voor jouw kat, beginnen we met een lesje biologie. Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen levende wezens opgedeeld worden in omnivoren (alleseters), herbivoren (planteneters) en carnivoren (vleeseters).

Katten vallen in de categorie carnivoren. Hun gebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en scherpe kiezen waarmee ze vlees kunnen afscheuren en harde botten kunnen kraken.

Daarnaast hebben carnivoren in vergelijking met herbivoren een korter maagdarmstelsel. Hierdoor kunnen ze het vlees sneller verteren.

Nou, dan zal er wel lekker veel vlees zitten in kattenvoer, denk je nu waarschijnlijk.

Helaas is de realiteit anders.

Wat er mis is met veel soorten kattenvoer

Veel fabrikanten beweren dat je jouw kat een complete voeding geeft met hun product. In theorie klopt dat gedeeltelijk, want alles wat je kat nodig heeft zit erin.

Het is echter net als met een pizza: als er groente op zit, kun je beweren dat het complete voeding is.

Maar iedereen weet dat de hoeveelheid groente op een pizza niet in de buurt komt van wat wij mensen dagelijks nodig hebben.

Brokken en natvoer/blikvoeding zijn voor katten wat een pizza is voor mensen.

Ja, er zit in wat ze nodig hebben.

Maar tegelijkertijd zit er ook te veel in wat van wat ze niet of minder nodig hebben (zoals koolhydraten) en juist weer te weinig van wat ze wél nodig hebben (zoals hoogwaardige dierlijke eiwitten).

Natuurlijk is het ene merk voedzamer dan het andere. Maar vraag je de volgende keer als je naar de supermarkt gaat eens af hoe het eigenlijk kan dat kattenvoer zo goedkoop is. Misschien heeft het iets te maken met de grote hoeveelheid goedkope voedingsstoffen zoals granen?

De gevolgen van niet-complete voeding voor je kat

Wat gebeurt er als je elke dag alleen maar pizza eet? Precies, dan loop je allerlei tekorten op en word je vroeg of laat ziek. Hetzelfde geldt voor katten die brokken of blikvoer krijgen.

Maar wat zijn dan precies de nadelen van deze voeding? Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rijtje.

N

Je kat kan suikerziekte ontwikkelen

Zoals hierboven al werd uitgelegd, hebben brokken en blikvoeding grotendeels een plantaardige samenstelling (granen). Het verteringsstelsel van katten is hier echter niet op gebouwd. Van granen (koolhydraten) worden ze sneller dik en daardoor kunnen ze suikerziekte ontwikkelen.
N

Natuurlijke voedingsstoffen gaan verloren door bewerking

De brokken worden op een hoge temperatuur verhit. Hierdoor gaan bijna alle natuurlijke vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen verloren. Er worden wel synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, maar deze worden slechter opgenomen door de darmen.
N

Je kat kan brokken of blikvoer niet goed verteren

Door de hoge verhitting verandert de structuur van de dierlijke eiwitten in brokken. Hierdoor kan je kat deze minder goed opnemen en verteren. Terwijl dit net de eiwitten zijn die je kat zo hard nodig heeft.
N

Brokken kunnen ontstekingsreacties en zelfs tumoren (!) veroorzaken

Vetten die worden blootgesteld aan licht en lucht gaan oxideren. Hierbij worden gevaarlijke stoffen gevormd die ontstekingsreacties en tumoren kunnen veroorzaken bij je kat.

Soms worden er weliswaar antioxidanten toegevoegd aan brokken, maar deze kunnen de oxidatie helaas niet volledig tegenhouden. Hetzelfde geldt voor de toegevoegde omega-3 en 6 vetzuren.

N

De voeding bevat chemische toevoegingen

Om ervoor te zorgen dat de voeding langer houdbaar is, worden er conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Deze chemische toevoegingen vormen een belasting voor het lichaam van je kat.
N

De verhitting heeft een negatieve impact op de darmflora

Een goede darmflora bestaat uit goede darmbacteriën en deze zijn belangrijk voor een sterke weerstand. Goede bacteriën en enzymen die voor een goede darmflora zorgen, worden echter vernietigd door de hoge verhitting.

Wat is dan het beste kattenvoer?

Goed, brokken en natvoer dus niet. Maar wat geef je je kat dan wél? Het antwoord zal je niet meer verbazen: goed kattenvoer is voer met een hoog vleesgehalte.

Maar dan wel hoogwaardige vleesproducten. Dus geen slachtafval, maar vlees dat je ook als mens zou kunnen eten.

Daarnaast hebben katten behoefte aan orgaanvlees (bijvoorbeeld hart, longen of lever).

In mijn praktijk meet ik altijd door of de voeding die een kat krijgt wel geschikt is voor hem en of er eventueel beter geschikte voeding is.

De onderstaande opties komen in mijn ervaring als beste uit de bus.

N

Kant-en-klare vers vleesvoeding (kvv)

Een van de beste opties is kant-en-klare vers vleesvoeding (kvv-voer). Hierin zit niet alleen gemalen rauw spiervlees, maar ook gemalen botten en organen.

Precies wat carnivoren in het wild ook eten. Voorbeelden van goede merken zijn Bandit Diervoeding®, Carnivoer® en Haaksbarf®.

Heeft jouw kat een medische aandoening? Kijk dan eens naar het speciale dieetvoer van Bandit. Overleg in het geval van diabetes wel even met je dierenarts voordat je overstapt op ander voer.

N

Blik- en brokvoeding van Reico Vital-Systeme

Hoewel ik een groot voorstander ben van kant-en-klare vers vleesvoeding, merk ik in de praktijk dat de blik- en brokvoeding van Reico Vital-Systeme bijna altijd als beste uit de bus komt.

Ik zie de katten die op deze voeding overgezet worden daadwerkelijk opknappen. Huidklachten verdwijnen, gedragsproblemen verminderen of verdwijnen zelfs helemaal. Ook mijn eigen kat werd een stuk relaxter nadat ze volledig was overgezet op de voeding van Reico.

Ho wacht eens even, hoor ik je denken. Blik- en brokvoeding. Dat was toch juist helemaal geen goed kattenvoer?

Dat klopt.

Wat deze voeding vooral uniek maakt, is het unieke algenmengsel dat het lichaam van je kat in mineraal evenwicht brengt. Hierdoor is je kat veel minder gevoelig voor bijvoorbeeld artrose, huidaandoeningen, allergieën, darmproblemen of stress. Veel van deze problemen worden namelijk veroorzaakt doordat het lichaam verzuurd is. Bij een mineraal evenwicht is hiervan geen sprake.

Een ander groot verschil is dat de voeding een hoog vleesgehalte heeft en dat er uitsluitend goede stukken vlees en dierlijke bijproducten zoals hart, lever en pens worden gebruikt. Bovendien is deze voeding compleet, omdat er diverse soorten groenten worden toegevoegd.

Bij de blikvoeding worden de kostbare en essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen optimaal behouden, doordat alle ingrediënten vers verwerkt, steriel bereid en koud gebotteld worden. De bereiding van de brokvoeding wordt zo zacht mogelijk uitgevoerd.

Alle ingrediënten zijn natuurlijk en vrij van genetische manipulatie. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige toevoegingen, smaak- of conserveringsmiddelen. Een groot pluspunt, als je het mij vraagt, want veel dieren zijn hier gevoelig voor.

Wat ik tenslotte een groot pluspunt vind, is dat er geen dierproeven worden gedaan.

Je merkt het, ik ben razend enthousiast. Ik zie wat goed kattenvoer doet en verbaas me erover hoe snel katten vooruit kunnen gaan, nadat ze op voeding van Reico zijn overgezet.

Het beste kattenvoer is wat mij betreft dan ook natuurlijk kattenvoer, zoals hoogwaardige kant-en-klare vers vleesvoeding van een goede fabrikant, of het kattenvoer van Reico Vital-Systeme.

Ben jij benieuwd of het voer dat je aan je kat geeft wel goed genoeg is voor de gezondheid van je geliefde viervoeter? Of wil je weten welk voer het meest geschikt is voor jouw kat?  Vraag dan een gratis Quick scan van 30 minuten aan. 

Over Chantal

Mijn naam is Chantal Gielen. Ik ben Natuurgeneeskundig Diertherapeut en heb sinds de start van mijn praktijk in 2015 al heel veel dieren geholpen.

Volg en like mij op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin