Hond

Vlooien en teken bestrijden op een diervriendelijke manier | Chanimal

Vlooien en teken bestrijden, zo doe je dat op een diervriendelijke manier

De temperaturen gaan omhoog, de zon schijnt weer een stuk vaker en ’s avonds is het lekker lang licht. Het is duidelijk: de lente is in volle gang. Natuurlijk maken we daar gretig gebruik van door langer en vaker erop uit te gaan met onze viervoeters.

Helaas brengen de hogere temperaturen ook met zich mee dat honden en katten meer last hebben van vlooien en teken. En dus gaan we massaal naar de dierenwinkel of dierenarts om pipetjes of een vlooien- en tekenband aan te schaffen. Want parasieten, die willen we natuurlijk niet in huis. En volgens de dierenarts is het wel belangrijk om onze huisdieren hier regelmatig tegen te behandelen.

Maar zijn deze middeltjes eigenlijk wel zo goed voor ons huisdier? In deze blogpost lees je het antwoord, maar ook wanneer vlooien en teken voorkomen.

 

De impact van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van je huisdier

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: nee, deze chemische middelen zijn niet goed voor je huisdier. Ze bevatten namelijk gifstoffen die je huisdier ziek kunnen maken. Mede door de frequentie waarmee we onze honden en katten chemische middelen toedienen (denk naast ontvlooien ook aan ontwormen en inenten), hopen deze gifstoffen zich in rap tempo op. Het lichaam van je hond of kat kan deze niet goed afbreken en dit kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen.

Moet je je huisdier dan maar helemaal niet meer behandelen? Dat zeg ik niet. Het is voor iedereen fijn als je hond of kat wordt verlost van parasieten. Behandelen is dus belangrijk. Maar dat kan gelukkig ook op een diervriendelijke manier.

 

Vlooien bestrijden op een diervriendelijke manier

N

Verhoog de weerstand van je huisdier

Is het je weleens opgevallen dat de ene of hond of kat veel meer last lijkt te hebben van vlooien of teken dan de andere? Dit heeft te maken met de weerstand. Dieren met een slechtere weerstand zijn aantrekkelijk voor parasieten zoals vlooien en teken, maar ook luizen en mijten. Op dieren met een sterke weerstand gaan ze dus niet snel zitten.

Om te voorkomen dat jouw hond of kat last krijgt van parasieten, zul je zijn of haar weerstand dus moeten verhogen. Hiervoor zijn talloze producten op de markt, maar de belangrijkste is toch wel de voeding. Net als bij mensen is ook bij dieren een goede en gezonde voeding de basis van een gezond lichaam.

Als natuurgeneeskundig diertherapeut behandel ik niet alleen de kwaal, maar ga ik ook op zoek naar de oorzaak van de eventueel verlaagde weerstand van jouw hond of kat. Door de oorzaak aan te pakken, zal je hond of kat een stuk minder of zelfs helemaal niet meer aantrekkelijk zijn voor parasieten.

N

Gebruik een diervriendelijk middel om vlooien en teken te voorkomen of te verspreiden

Hebben vlooien of teken je hond of kat toch te pakken gekregen? Behandel hem of haar dan met een van de verschillende natuurlijke middelen die op de markt zijn. Welk middel het beste werkt bij jouw hond of kat, kan ik je zo niet vertellen. Dit verschilt namelijk per dier. Ook is er soms een combinatie van middelen nodig om je hond of kat goed te beschermen. Je zult dus zelf bij je huisdier moeten uitproberen welke producten wel en niet goed werken.

Zelf werk ik met de volgende producten tegen vlooien en teken:

N

Aromaspray tegen teken en vlooien op basis van etherische oliën

Deze stel ik zelf samen op basis van etherische oliën. Als er veel teken zijn, kan deze ook gebruikt worden in combinatie met pure Tea Tree-olie op de oren, nek, staartaanzet en in de liezen. LET OP: vanwege de etherische oliën zijn deze aromaspray en de Tea Tree-olie NIET bestemd voor katten.

N

Vlooien- en tekenafweer van Reico Vital-Systeme

Dit product is op basis van Neem en etherische oliën. De etherische oliën zijn bewerkt zodat ze veilig zijn voor katten. Meer informatie vind je op de website van Reico Vital-Systeme.

N

Vlo en Teek spray van Den Hoek

Deze spray is op basis van kruiden en bestaat dus uit natuurlijke ingrediënten. Hij werkt goed bij honden of katten, maar ook bij paarden. Meer informatie vind je op de website van Den Hoek.

Via internet of dierenwinkels zijn er ook verschillende producten verkrijgbaar. Een aantal voorbeelden zijn Tickless Teek en Vlo Afweer of Tic-clip voor aan de halsband van je hond, of Tickfree formule™ voor je hond van Huisdierendokter.

Welk middel je ook kiest: het blijft nodig om dagelijks te controleren op teken. Geen enkel middel werkt namelijk voor 100% procent (ook niet de chemische middelen).

Extra tip: als je hond of kat vlooien heeft, is het belangrijk om ook de omgeving te behandelen. 90% van de vlooien zit namelijk niet op het dier, maar in de omgeving! Mijn advies is daarom om een week lang dagelijks je huis goed te stofzuigen en indien mogelijk ook te dweilen.

Daarnaast is het verstandig om de omgeving te behandelen met een omgevingsspray die de vlooien en eitjes in de omgeving doodt.

Je kunt kiezen voor een chemische spray die je bijvoorbeeld bij je dierenarts of in de dierenwinkel kunt kopen. Deze producten zijn echter niet veilig voor mens en dier. Daarom wordt geadviseerd om na het gebruik je huis een aantal uur goed te luchten en het vertrek of je huis tijdelijk niet te betreden. Ook je hond of kat moet dus het huis uit.

Gelukkig zijn er ook producten op de markt die wel veilig zijn voor mens en huisdier en waarvoor jij en je viervoeter het huis niet hoeven te verlaten. Voorbeelden hiervan zijn Stop! Animal Bodyguard OmgevingssprayMultihysan van Reico Vital-Systeme en VloVrij Omgevingsspray van VITALstyle.

 

Homeopathische reinigingskuur

Heb jij je hond of kat tot nu toe behandeld met een chemisch middel tegen parasieten en wil je graag overstappen op een diervriendelijk alternatief? Dan adviseer ik je om hem of haar eerst een reinigingskuur te geven, zodat de gifstoffen kunnen worden verwijderd uit zijn of haar lichaam.

Ook als je er, om wat voor reden dan ook, voor kiest om chemische middeltjes te blijven gebruiken, is het verstandig om je huisdier van tijd tot tijd een reinigingskuur te geven.

Zelf heb ik heel goede ervaringen met een homeopathische reinigingskuur. Deze verhoogt het immuunsysteem en ondersteunt de lever en de nieren. Bij een reiniging gaan de gif- en afvalstoffen namelijk ook door de lever en nieren, voordat ze het lichaam verlaten via de urine of de huid. Hierdoor komen de lever en nieren meer onder druk te staan. Extra ondersteuning is dus erg belangrijk.

 

Wanneer is het vlooienseizoen?

Vlooien komen het hele jaar door voor. In tegenstelling tot teken, leven volwassen vlooien niet buiten. De eitjes liggen wel overal en hiermee raken honden en katten besmet. In de winter is het lekker warm in huis, wat een heerlijk klimaat is voor vlooieneitjes. Honden en katten kunnen dus zowel in de zomer als in de winter vlooien oplopen.

 

Wanneer is het tekenseizoen?

In de maanden maart t/m oktober is het risico op tekenbeten het grootst. Teken kunnen echter het hele jaar door actief zijn, mits de temperatuur hoog genoeg is (vanaf 8 graden zijn teken actief).

Wil je graag even met mij sparren over de gezondheid van jouw dier?
Vraag dan een GRATIS Quickscan aan.

Hierbij krijg je een GRATIS telefonisch consult van 30 minuten met mij,
waarin ik een paar belangrijke onderwerpen met je doorneem.

Behandel jij jouw huisdier al met een diervriendelijk bestrijdingsmiddel?

Bekijk reacties

  • Hallo,

    Omdat ik zelf ook geen gif wil, vind ik dat ik dat mijn kat ook niet aan kan doen.
    Hij is al een ouwetje, zijn weerstand is niet zo goed, heeft vaak last van vlooien,
    ik behandel dan het huis en hem met boerenwormkruid, aftreksel,
    ook doe ik daar Teatree olie door en nog een kruid, (naam even vergeten)
    Ohja lavendel en rozemarijn.
    Hoe verhoog ik zijn weerstand?
    Hij is erg eigenzinnig met eten, nu krijgt hij kuikentjes te eten,
    daar is hij wild op!

    • Hoi Juliette,

      Bedankt voor je reactie. Jij wilt graag weten hoe je de weerstand van jouw kater, die al op leeftijd is, kunt verhogen. Hij heeft dan ook vaak last van vlooien.

      Er zijn wat dat betreft echter ontzettend veel middelen die je kunt geven, maar de vraag is meer waar jouw kater specifiek behoefte aan heeft.

      Ik zou echter beginnen met een goede voeding en een goede multivitaminen, zoals Phytonics Multivit, Puur Vita-min of Groene Os Multivitaminen en Mineralen Complex.

      Voor een goed functionerend immuunsysteem is het cruciaal dat je kater een goede voeding krijgt, welke geschikt is voor hem. Goed voer zorgt namelijk voor een goede en stevige basis. Als deze basis niet goed is, dan kan het systeem al gemakkelijk omvallen en kan je kat gemakkelijk ergens last van krijgen, zoals bijvoorbeeld vlooien, of ziek worden.

      Je geeft aan dat hij eigenzinnig is met eten, maar wel dol is op kuikentjes. Krijgt hij uitsluitend kuikentjes te eten? Alleen kuikentjes is namelijk helaas te eenzijdig en dat gaat zeker onder andere ten koste van het immuunsysteem...

      Mijn advies is dus om te beginnen met een goede voeding en daarnaast een goede multivitaminen voor extra vitaminen en mineralen. In mijn blog Het beste kattenvoer kun je lezen wat en goede voeding is voor jouw kat. Misschien zit hier wel iets tussen wat hij wel graag eet ;-)

      Ik hoop dat ik je vraag zo goed heb beantwoord. En anders kun je ook een gratis Quick scan van 15 minuten inplannen. Hierbij krijg je een gratis telefonisch consult van 15 minuten met mij, waarin ik een paar belangrijke onderwerpen met je doorneem.

      Groetjes Chantal

  • Goed om deze middeltjes op een rijtje te hebben. Mijn hond heeft in de zomer vaak ook last van teken, erg vervelend al schijnt hij er zelf niet zoveel last van te hebben. Ik zal met hem ook eens langs een dierenwinkel of therapeut gaan om te kijken of we zijn weerbaarheid kunnen verbeteren.

    • Hoi Tom,

      Bedankt voor je reactie. Dieren met een lagere weerstand hebben inderdaad veel vaker last van vlooien dan dieren met een goede weerstand. Als jouw hond vaak last heeft van vlooien, dan zou ik zeker een keer naar zijn weerstand laten kijken door een therapeut. Een belangrijk onderdeel van een goede weerstand is ook de juiste voeding. Daar kan een therapeut ook gelijk naar kijken ;-). Mocht je hier verder nog vragen over hebben dan hoor ik dat graag.

      Groetjes Chantal

Delen
Gepubliceerd door:
Chantal Gielen

Recente artikelen

Is een koptelefoon dan de oplossing? | Chanimal

Doordat jouw hond veel last heeft van jeuk, kan hij dit jaar slechter tegen het…

2 jaar geleden

De impact van de huidproblemen van je hond op jouw kerstdiner | Chanimal

De huidproblemen van jouw hond hebben zelfs een impact op jouw kerstdiner. Je kunt hem…

2 jaar geleden